Питајте председника

Вести
24 January 2018

Градоначелник Синиша Мали посетио Лазаревац

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас нову фабрику „Бирлешик текстил” у Лазаревцу, у којој ће након завршетка пробне фазе производње, крајем фебруара, доћи до проширења и отварања 600 радних места.

Догађају су присуствовали председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, као и директор ЕПС-а Милорад Грчић.

Мали је подсетио да је пре само неколико месеци фабричка хала била празна, односно напуштена од 2003. године, када је фабрика „Беко” отишла у стечај.

– Данас овде има 250 запослених, углавном жена, а пробни рад фабрике биће завршен до краја фебруара. Након тога, уследиће производња пуним капацитетом која ће резултирати стварањем нових радних места. То је прави пример како се боримо за сваки део Београда. Уместо оних који су затварали фабрике, отпуштали људе и стављали катанце, сада отварамо фабрике и стварамо радна места. Људи који овде раде су презадовољни, а просечна плата износи 33.000 динара – рекао је Мали.

Он је изразио задовољство што ће друга фаза рада ове фабрике уследити ове године, када ће на 4.500 квадратних метара новог простора доћи и запослење још 600 људи.

– Уколико наши турски пријатељи буду задовољни пословањем у Београду и Србији, а радимо на томе да буду, радићемо и на трећој фази током које посао може да добије неколико хиљада људи. То је права слика данашњег Београда. Уместо града без перспективе са великим бројем незапослених, сада имамо град чији се сваки део равномерно развија. Јуче сам у Обреновцу разговарао са пријатељима из Kине који су отворили фабрику „Меита”. У тој фабрици ради 800 људи, а крајем наредног месеца почиње друга фаза рада „Меите” и то изградњом још једне фабрике у Баричу. Нова фабрика ће до краја године обезбедити још 1.700 радних места. То је политика чији је циљ да наша деца не остварују своје снове у иностранству, већ у Лазаревцу, Београду, Србији... Желимо да млади овде заснивају породице, да имају посао и пристојно живе – нагласио је градоначелник.

Он је истакао да је у Лазаревцу у претходних неколико година урађено много. Асфалтиран је велики број улица, навео је Мали, пет амбуланти је реконструисано, а веома нам је важно да у наредних неколико месеци завршимо изградњу породилишта.

– То ће бити прво породилиште које је отворено у последњих 40 година у нашем граду, што је још један од начина на који пружамо подршку младим брачним паровима из Лазаревца. Наставићемо да радимо на новим километрима асфалта, водоводне и канализационе мреже, изградњи вртића и новим радним местима. Тренутно се ради и на замени столарије у вртићу који се налази у центру Лазаревца. Број људи који се данас овде окупио доказ је да је ова фабрика важна за Лазаревчане. Уместо фабрике у стечају, говоримо о доласку нових инвеститора и стварању нових радних места – рекао је Мали.

Он је захвалио државном секретару Бојану Стевићу, председнику општине Бојану Синђелићу, али и свим другим људима из Лазаревца који се боре да овај део Београда буде боље и лепше место за живот.

– Сваки дан на терену решавамо проблеме са којима се суграђани сусрећу. Слушамо сугестије и критике јер нас то тера будемо још бољи и покажемо колико волимо наш град. Захваљујем и пријатељима из Турске који су покретањем производње у овој фабрици урадили велику ствар за Лазаревац. Иначе, они нису узели ни динар од субвенција које држава даје, а отворили су више него значајан број радних места. Са друге стране, запослени су показали да имају потребне вештине и знања, да су вредни и радни, па је логично да су и послодавци задовољни. Поносан сам и пресрећан након обиласка нових фабрика и то је једини исправан начин да се боримо за сваког појединца, породицу и дете – закључио је Мали.

Председник општине Лазаревац Бојан Синђелић рекао је да је данашњи догађај прави пример добре сарадње локалне самоуправе и инвеститора.

– Радна места која су створена отварањем ове фабрике су веома битна за Лазаревац. Успешни пројекти попут овог привлаче нове инвеститоре. Управо ће долазак нових инвеститора бити у фокусу наших активности у текућој години. Истакао бих изузетну сарадњу коју општина има са Градом Београдом, који је у последње четири године показао огромну одговорност према приградским општинама, што у временима која су претходила није био случај. Наставићемо са тимским радом како би Лазаревчани живели боље – рекао је Синђелић.

Власник фабрике Мурадин Гунеш потврдио је да ће друга фаза донети запослење за још најмање 300 људи. Он је захвалио градоначелнику на посети и истакао да је задовољан начином на који запослени обављају своје задатке.

У насавку посете градској општини  Лазаревац градоначеник Синиша Мали обишао је Храм Светог великомученика Димитрија - Спомен костурницу где су похрањени остаци око 50 хиљада погинулих српских и аустроуграских војника у Колубарској бици.