Питајте председника

Вести
01 June 2015

Сарадњом Града Београда и општине Лазаревац грађани Степојевца и Врбовна биће прикључени на градски водовод

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас потписивању индивидуалних  уговора са грађанима за наставак изградње градског водовода у лазаревачким насељима Врбовно и Степојевац. Уговоре са грађанима је у име ЈКП „Београдски водовод и канализација” потписао директор овог предузећа Светозар Веселиновић, а догађају су присуствовали члан Градског већа Драгомир Петронијевић и заменик председника општине Лазаревац Бојан Стевић.

– Град Београд и „Београдски водовод и канализација” у изградњу дела градског водовода, који је омогућио његово ширење на територији градске општине Лазаревац, уложили су до сада око 266 милиона динара. За изградњу примарне водоводне мреже и недостајућих хидротехничких објеката издвојено је још 72 милиона динара, захваљујући чему ће грађани Степојевца и Врбовна моћи да се прикључе на градски водовод. На овај начин показујемо да имамо добру сарадњу са општином Лазаревац и ово је један од пројеката који је општина навела као приоритет. Поред тога, навели су и породилиште за шта су припремљене све неопходне одлуке како би његова изградња могла да почне. Тако показујемо да подједнако бринемо о свим општинама. Не обећавамо оно што не можемо да урадимо, па смо тако и за овај пројекат најпре обезбедили сав неопходан новац. Грађани могу да буду сигурни да ће наше обавезе да буду испоштоване  – истакао је Горан Весић.

Градски менаџер је подсетио да је завршетком „Макиша 2” обезбеђено воде за више становника него што их Београд има, а да је сада дошло на ред да се што више грађана прикључи на градски водовод како би имали квалитетну воду. Пројекат „Макиш– Младеновац” такође је померан са „мртве тачке”, а он треба да повеже Гроцку, Сопот и Младеновац на београдски водовод, што ће се десити у наредних седам година, поручио је Весић.

Драгомир Петронијевић је прецизирао да радови почињу за седам дана, а да ће пројекат бити готов за годину. Прикључак ће грађане коштати 69 хиљада динара, што ће моћи да плате у дванаест рата, а социјално угрожени у чак 24 рате.

Бојан Стевић је изразио велику захвалност Граду Београду и „Београдском водоводу” јер ће омогућити да се испуни нешто што су житељи ова два насеља чекали четрдесет година. Он је најавио да се потписивање уговора наставља, и то са житељима Врбовна у њиховој Месној заједници уторком и петком, а са житељима Степојевца четвртком и суботом. По потреби, радиће се и сваког дана. Општинска власт овим пројектом показује да је одговорна и одлучна да решава проблеме грађана, а са Градом Београдом покушаће да нађе решење и за оне најсиромашније који немају новац за прикључак. Нелегално прикључивање неће бити толерисано јер све мора да буде у складу са прописима, поручио је Стевић.

Одлуком Надзорног одбора ЈКП „Београдски водовод и канализација”, у сарадњи са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу града Београда, општином Лазаревац и  месним заједницама  Врбовно и Степојевац, покренута је иницијатива за реализацију ове инвестиције. Уговорима се уређују права и обавезе будућих корисника у вези са прикључењем објеката на градску водоводну мрежу.

Финансијска средства за изградњу примарне водоводне мреже и недостајућих хидротехничких објеката обезбедиће Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Изградњу секундарне водоводне мреже обезбедиће ЈКП „Београдски водовод и канализација”, из сопствених средстава, као и из цене накнаде за прикључење корисника на градску водоводну мрежу.

Радови су до сада обухватили реконструкцију црпне станице „Железник”, изградњу резервоара „Липовица”, реконструкцију резервоара „Вис”, изградњу градске водоводне мреже на територији општине Лазаревац до места Лесковац и школе у Степојевцу. Град Београд финансирао је изградњу примарне водоводне мреже и недостајућих хидротехничких објеката од резервоара Липовица до резервоара Вранић у износу од око 72 милиона динара, док је градска општина Лазаревац финансирала изградњу примарне водоводне мреже од резервоара Вранић до месне заједнице Степојевац у износу од 42 милиона динара.

У наредном периоду следи наставак изградње примарне водоводне мреже и недостајућих хидротехничких објеката, као и секундарне  водоводне мреже на коју ће се прикључити корисници у насељеним местима Врбовно и Степојевац.